Uutiset

26.3.2023RUNOLAULUKURSSI pe-la 21-22.4.2023 seuratalollaLue lisää »19.2.2023Tempoa tenaviin -kerhot talvilomalla ma 20.2.Lue lisää »12.2.2023Kevätkokous ke 15.3.2023 klo 19 seuratalollaLue lisää »20.11.2022Koko perheen pikkujoulu la 3.12.2022 klo 16Lue lisää »26.10.2022Syyskokous ke 16.11.2022 klo 19.Lue lisää »

Kansainvälinen toiminta

Laukkosken nuorisoseuralla o­n kansainvälisiä tuttavuuksia eri puolella maailmaa. Esiintymismatkoja o­n seuran historiassa tehty Saksaan, Tsekkeihin, Japaniin, Norjaan ja USA:han sekä lisäksi festivaali- ja leirimatkoja Ruotsiin, Tanskaan, Islantiin ja Neuvostoliittoon. Pitkäaikaisimmat kumppanit löytyvät Etelä-Saksasta, Baijerista Birgländer-seurasta.

BARNLEK TANSKASSA 12.7.-17.7.2011

            

Kansantanssitapahtuma Barnlek järjestettiin viime vuonna Tanskan Skivessä. Laukkosken nuorisoseurasta lähti tapahtumaan kuusi tanhu­ryhmäläistä, ohjaaja Mari sekä huoltaja Jenni. Matkaan lähdimme 12. kesäkuuta yhdessä Klaukkalan nuorisoseuran kanssa. Menimme laivalla Turusta Tukholmaan ja aa­mul­la bussilla Göteborgiin. Sieltä suunta­simme lautalla Tans­kaan Fredrikshavniin ja bussilla Skiveen.Söimme päivällistä, jolla tarjottiin ihania sa­laatteja! Tapahtuman ruoka muutenkin oli erin­omaista. Lounaaksi söimme aina eväsleipiä omista Barnlek-repuista.

Kävimme Billundissa Legolandissa. Päivä oli runsassateinen, mutta huvipuisto oli värikäs paikka, josta löytyi paljon erilaisia laitteita ja hienoja legotaideteoksia. Melkein kaikilla oli keltaiset sadeviitat päällä. Puistossa oli myös kuivauskaappi, johon voi mennä kuivatte­lemaan pariksi minuutiksi... mutta se maksoi, ja lopulta olo tuntui vielä märemmältä. Legoland-päivä oli ryhmäläisten mielestä matkassa kivointa. Matkaan kuului myös harjoituksia, kaupungilla kiertelyä, illanviettoa ja yhdessä oleskelua. Kävimme pulikoimassa kylpylä-uimahallissa ja otimme vapaa-ajalla rennosti.

Pääjuhlan jälkeen lähdimme taas pitkälle bussi- ja laivamatkalle kohti kotia. Skive oli kiva kaupunki ja tapahtuma myös!

Greta Patronen & Matleena Kohonen


BARNLEK NORJASSA 30.6.-7.7.2008seura_583_norja.jpg


Laukkosken nuorisoseuram tyttöjen kansantanssiryhmä osallistuu heinäkuussa 2008 Norjan Porsgrunnissa järjestettävään Barnlek-tapahtumaan. Mukaan o­n lähdössä 11 nuorta sekä 2 ohjaajaa. Matkaamme Norjaan yhteisellä bussilla Klaukkalan ryhmän kanssa.

Pieni matkapäiväkirja

30.6.2008 iltapäivällä bussi lähti Laukkosken nuorisoseurantalolta kohti Helsingin Viking Linen terminaalia. Olimme matkalla Norjaan, Porsgrunniin, jossa järjestettiin lasten ja nuorten kansantanssi- ja – musiikkitapahtuma, Barnlek 2008. Laivamatka sujui hyvin.

Seuraavana aamuna saavuimme Tukholmaan ja pitkä bussimatka alkoi. Saavuimme Porsgrunniin myöhään illalla. Majoituimme Tveten Skole- koulussa, jossa oli meidän lisäksemme monia muita suomalaisryhmiä.

Seuraavina päivinä kiertelimme kaupungilla, uimme vuonossa, ihastelimme Norjan kauniita maisemia, nautimme paahtavasta helteestä läkähdyttävissä pääjuhlaharjoituksissa... Keskiviikkoiltana oli avajaisjuhla, jossa muutamat paikalliset ryhmät soittivat ja tanssivat sekä kunnanjohtaja piti puheen. Torstaina 3.7. kävimme päiväretkellä Skienin vapaa-ajan puistossa, jonka totesimme muistuttavan melko tavallista uimahallia.

Perjantaina jokapäiväisten aamiaisen ja lounaan (leipää, jonka lisukkeena yleensä marmeladia tai nougattahnaa) jälkeen lähdimme Brekkeparkeniin – puistoon, jossa näkyi norjalaisen Tuhkapoika-kansansadun hahmoja sekä esityksiä, jotka meiltä jäivät hieman sivu suun... Kierreltyämme vapaasti ympäri puistoa ja osteltuamme putiikista kauniita matkamuistoja ja tuliaisia, palasimme majoituskoululle. Osa ryhmämme tytöistä viihtyi pitkään illalla läheisellä kentällä pelaten jalkapalloa suomalaisten ja norjalaisten poikien kanssa, kunnes eräs tytöistä palasi varvas turvonneena ja paksuna sisään. Silloin kukaan ei voinut tehdä sille vielä mitään, joten pienen ensiavun jälkeen varvas oli jätettävä epämukavaan tilaansa.

Lauantai, pääjuhlapäivä, valkeni lopulta. Selvisi, ettei Sini pahannäköisen jalkansa kanssa voisi tanssia juhlassa, saimme hänen tilalleen kuvioon ohjaajan toisesta ryhmästä. Sillä välin kun muu ryhmä tarpoi kulkueessa 28 asteen helteessä ja tanssi areenalla, olivat Sini ja huoltajamme Mia sairaalakäynnillä. He palasivat sieltä kesken juhlan kertoen, että varvas oli poikki ja paketissa. Lähdimme juhlan jälkeen päätyttyä yhdessä bussille, jossa vaihdoimme kansallispukumme pois, sekä sen jälkeen päivälliselle urheiluhallille, kuten yleensäkin. Syötyämme suuntasimme vielä majoituskoululle pakkailemaan tavaroitamme, minkä jälkeen illalla tapahtuman päätösseremoniaan.
Päättäjäisissä vallitsi iloinen tunnelma erimaalaisten tanssien ja esitysten merkeissä. Tanssiessa tuli kuuma ja ulkona tuli käytyä useamman kerran vilvoittelemassa. Lopulta juhla päättyi ja palailimme auringon laskiessa bussille. Olimme lähdössä koko yön kestävälle ajolle läpi Ruotsin Tukholman satamaan.

Aamulla heräsimme Ruotsin puolelta ja söimme taukopaikalla aamupalaa. Matka jatkui vielä muutaman tunnin, ennen kuin saavuimme Tukholmaan. Laiva oli lähdössä myöhään iltapäivällä, joten meillä oli mukavasti aikaa kierrellä kaupungissa. Tukholman Viking Linen terminaali oli täynnä brasilialaisia jalkapalloilijoita, joten Sinin varvas oli vaarassa, niinpä Sini sai pyörätuolin käyttöönsä. Laivalla aloitimme taas illan buffetissa ja loppu iltakin sujui mukavasti.

Aamulla laiva saapui Helsinkiin ja lähdimme bussilla kohti Laukkoskea. Nuorisoseuran talolla otettiin vielä ryhmäkuva, ennen kuin kaikki lähtivät kotiin.

Kirjoittajat: Emmi Rantala, Matleena Kohonen, Greta Patronen
_________________________________________________

SEURAN ESIINTYMISMATKA BAIJERIIN 22.-29.6.2006

Laukkosken nuoriseuran tekee kesäkuussa matkan Baijeriin Sulzbach-Rosenbergiin ystävyysseuran, Birgländer, vieraaksi. Matkaan osallistuu 26 nuorta ja aikuista. Viikonloppuna 23.-25.6.2006 vietetään Sulzbach-Rosenbergissa vanhan kaupungin juhlaa, ja sinne myös Laukkosken ryhmä o­n kutsuttu esiintymään. Viikonlopun jälkeen o­n tarkoitus tehdä lyhyt kierros Itävallan puolella, Zillertalissa, Krimmlissa ja Kitzbuhelissa. Myös Munchenissa o­n tarkoitus piipahtaa ennen lentoa kotiin.

Tällä sivulla yritämme pitää jonkinlaista matkapäiväkirjaa Baijerin matkastamme:

to 22.6.2006    Laskeutuminen Baijerin maaperälle Müncheniin noin klo 9.30. Päivä perheissä ja ohjelmaa sen mukaan.
pe 23.6.        Edelleen vaihtelevaa ohjelmaa perheitten kanssa: patikointia luonnossa jne.
Osallistuttiin Altstadtsfestin avajaiskulkueeseen, jossa esiteltiin historiallisia aiheita aina 30-vuotisesta sodasta lähtien. Avajaispuheessaan pormestari toivotti tervetulleiksi laukkoskelaisten lisäksi myös muun muassa tsekkiläiset ja amerikkalaiset vieraat.
la 24.6.        Pormestarin vastaanotto laukkoskelaisille raatihuoneella. Tervehdyksiä puolin ja toisin, kantelemusiikkia. Luettiin myös kunnanjohtaja Vähähyypän tervehdys. Vastaanoton jälkeen tutustuttiin raatihuoneen kellarissa sijaitseviin vanhoihin vankityrmiin.
Lämmintä o­n. Illalla grilli-ilta Grädlereiden luona Illschwangissa. Manfred G:n naapuri, vierailuisäntämme hänkin, oli juuri edellispäivänä teurastanut sikoja, ja niinpä grillimakkara oli taatusti tuoretta. Katsottiin voittoisaa jalkapalloa, pelattiin myös. Saunakin lämpisi; jotkut sen kävivät testaamassa.

Monella laukkoskelaisten isännistä o­n kylänsä ainoa sauna, kuinka sattuikaan. Ryhmän majapaikat ovat eri kylissä, kussakin kylässä o­n ehkä kymmenkunta taloa. Kylät sijaitsevat mäkien välissä ja maasto o­n sen verran kumpuilevaa, että puhelimet eivät yleensä näissä kylissä kuulu.
su 25.6.        "Italialaiset helteet" (isäntämme sanoin) jatkuvat. Kello 15:stä 18:aan esiinnyttiin vuorotellen Birgländerin soittokunnan ja tanssijoiden kanssa raatihuoneen edessä. Esitykset menivät mukavasti.
Edelleen o­n hillittömän kuuma, nyt istutaan tässä katosten alla eikä heti lähdetä tungokseen - kadut ovat aivan täynnään ihmisiä. - Huomenna suuntaamme kohti Itävaltaa ja Zillertalia.
ma 26.6.     Zillertal-laakso o­n 1000 m:n korkeudessa merenpinnasta. Serpentiinitietä matkattiin ensin noin 1500 m:n korkeuteen Hinter-Tuxin kylään asti, josta vaijerihisseillä 3 eri vaiheessa aina 3200 m:n korkeuteen. Huipulla käynnin jälkeen paluu alas Zillertal-laaksoon, josta serpentiinitietä 7 km 1500 m:n korkeuteen, vastapäiselle rinteelle hotellillemme. Ajo mutkittelevia teitä pitkin isolla bussilla oli aika hurjaa - mutta hienot näkymät oli laaksoon. Ja hyvä sää, Sulzbachissa myrskyisää sadetta sillä aikaa.
Herra Pirnerillä oli Zillertalissa haitari mukana (taitaa olla tuossa v:n 2004 kuvassakin (alh.)haitareineen) ja siitä seurasi ettei Itävallastakaan selvitty ilman illanviettoa lauluineen ja tanssahteluineen.
ti 27.6.    Tänään nähtiin muutaman kymmenen kilometrin päässä olevat, yhteiskorkeudeltaan lähes 400 m korkeat vesiputoukset, puoleenväliin saakka kiivettiin rinnepolkuja pitkin. Komean näköiset.
ke 28.6.    Kaupunkiretkillä ja ostoksilla naapurikaupungeissa. Läksiäisillanvietto Kauerhofissa. Tanssia baijerilaisten tahdittamana, huutokatrillia, Vanha reissaaja jne.
to 29.6.     Münchenin aurinkoisen kaupungin keskustakävelyn lopuksi alkoi vesisade. Nyt lentokentälle. (klo 15:37) - 23:15 Kotona jälleen! Bis bald!
-------------------------------------------------------------------------------
Vuosi 2004:

BAIJERILAISVIERAITA LAUKKOSKELLA  31.5.-8.6.2004

seura_583_birg.jpgBaijerilainen pelimannityyli esittäytyi paikkakunnallamme touko-kesäkuun vaihteessa, kun Sulzbach-Rosenbergista kotoisin oleva kansanmusiikki- ja -tanssiryhmä Birgländer vieraili Laukkoskella. Laukkosken nuorisoseuran ja eteläsaksalaisen kotiseutuyhdistys Birgländerin välinen ystävyys alkoi 20 vuotta sitten, kun Birgländerin tanssijat, lauluryhmä ja puhallinorkesteri tekivät ensimmäisen matkansa Pornaisiin.

Ryhmä esiintyi Pornaisten kunnan vastaanotolla tiistaina 1.6.2004.  www.porstua.net etusivulta löytyy linkki kunnan vastaanotolla otettuihin kuviin (sivun oikea laita, kaikki kuvat -> "tapahtumat").

Loppuviikosta Birgländerit suuntasivat matkansa Turkuun, Naantaliin sekä Turun saaristoon, Nauvoon ja Korppooseen.

Lauantaina 5.6. vietettiin seuratalolla Baijerilaisiltamia. Juhlissa esiintyivät vieraiden lisäksi isäntäseuran tanhu- ja kanteleryhmät. Illan päätteeksi tanssittiin Birgländerin muusikoiden tahdissa.

Sunnuntaina ryhmä suunnisti matkansa Porvooseen ja illalla vietettiin Olkasella ja Simoisilla saunailtaa. Eksoottista oli vieraille ainakin savusaunan lämpö. 

Maanantaina matkattiin Helsinkiin, jossa tehtiin kaupunkikierros bussilla. Illalla vietettiin seuratalolla riehakkaita läksiäisjuhlia, jossa tanssittiin, laulettiin ja leikittin. Tiistaina koitti lähdön hetki. Yhteinen lounas syötiin seuratalolla ja sen jälkeen birgländereiden bussi suuntasi matkansa kohti Helsinkiä ja Ruotsin lauttaa. Birgländerit jatkoivat matkaansa Ruotsin kautta Tanskaan, Legolandiin, jossa oli heidän viimeinen esiintymisensä. Perjantaina 11.6. he palasivat Sulzbach-Rosenbergiin.

Laukkoski pääsi myös esille paikallisessa baijerilaislehdistössä http://www.oberpfalznetz.de/zeitung/563407-129,1,0.html

Matkakuulumisia, Maine 2003

seura_583_maine.jpg

LNS:n kansantanssijat ja kanteleensoittajat Mainessa, USA:ssa 24.7.-3.8.2003. Kuvagalleria löytyy Kantele Laulun sivuilta.

24.7. Perillä Portlandissa  klo 10:n aikoihin illalla  (Suomen aikaa klo 5 aamulla  - aikaero 7 tuntia).
Kanteleopettajat ovat jo täällä  -  teknisen oppilaitoksen tiloissa pidettävä kanteleleiri  o­n hyvässä vauhdissa. Yöpyminen liikuntasalissa, kunnon lepo pitkän matkan jälkeen.

25.7. Lähiretkeilyä meren rannassa ja muualla Portlandin alueella. Sää hieno. Tyypillisiä seinämateriaaleja taloissa sekä maaseudulla että kaupungissa ovat muovinen lautajäljitelmä ja sahattu päre. Aika paljon nähtiin myös pyörillä kuljetettavia taloja.
Esitys kanteleleirin päätöskonsertissa illalla, esiintyjinä myös leiriläiset, soitinrakentajat ja opettajat.

26.7. Lähtö Portlandista isäntäperheiden autoilla sisämaahan päin. Lounas pääemäntämme Sarahin (=Sarah Cummings-Ridge) tutun Cathin luona Mechanic Hillsissä. Esitys Oxford Hillsin lukiolla South Parisissa. Ruokailu ja museokäynti West Parisissa Suomi-yhdistyksen talossa. Siirtyminen isäntäperheisiin, jotka asuvat Lovellissa, Grayssa ja Cascossa (20-30 mailin päässä toisistaan). Kaikissa majoitusperheissä joku puhuu suomea, elleivät nuoremmat niin vähintäänkin isoisä.

27.7. Jumalanpalvelus South Parisin ev.lut. kirkossa klo 9, toistasataa osallistujaa. Vuoteen 1955 asti saarnat pidettiin suomeksi tässä kirkossa. Kanteleryhmät esiintyivät.

Iltapäivällä esitys 150 hengelle Thomastonissa. Hyvä yleisö kuten yleensä joka paikassa. Illalla taas pitkä ajomatka majoituspaikkakunnille. Poikettiin L. L. Beanin retkeilyvarustekaupassa, ketjun päämyymälässä. - Liikutaan perheiden autoilla ja parilla vuokra-autolla. Helle jatkuu. Anyway, kaikki voivat hyvin.

28.7. Vapaapäivä. Vierailu pääemäntämme Sarahin veljen luona South Parisissa. Alueen asukkaista huomattava osa alkuperältään suomalaisia. Tutustumista villimustikkaviljelmään (!) - vuorovuosin niitto ja sadonkorjuu - ja lähistöllä olevaan Streaked Mountainiin. Useimmat kiipesivät vuorella ja sieltä oli huikeat näkymät alas laaksoon. Baseball-harjoituksia ja leijanlennätystä.

29.7. Lämmintä riittää aina vaan. Lähtö New Hampshiren osavaltiossa sijaitsevaan Berlinin paperitehdaskaupunkiin. Matkalla piknik upeassa jokikanjonissa. Berlinissä ulkoilmaesitys hirsirakentamista yms. esittelevän metsäperinnepuiston amfissa. Perinnepuisto oli norjalaisten (jälkeläisten) ylläpitämä.

30.7. Vapaapäivä. Retki Portlandiin, jossa käytiin historiallisesti tärkeällä majakka-alueella (haaksirikko jouluaattona 1886). Baseball-ottelu (oltiin siis katsomossa). Sitten hummeripäivälliselle vanhaan satamaan. Lopuksi tutustuminen Maine Mall:iin eli paikalliseen ostoskeskukseen.

31.7. Päivä vapaa. Kokoonnuttiin Sarahin luokse Grayhin, missä uintia, villieläinpuistoa jne. Ajo Portlandiin, illalla esitys nk. kulttuurivaihdon keskuksessa Portlandissa, tupa täynnä: yli 70 henkeä.

1.8. Rain in the Maine, ensimmäinen pilvinen ja osittain sateinen päivä. Kanteleopet lähtivät jo kotimaahan. Ajo illaksi Fitchburgiin Massachusettsiin, jossa matkan viimeinen konsertti Saima Parkissa, Suomi-yhdistyksen talossa.  Paikalla oli lähemmäs 200 henkeä, paikallinen tv teki nauhoitusta. Ohjelma selostettiin suomeksi ja englanniksi, puolet yleisöstä puhui suomea. Yöksi fitchburgilaisiin perheisiin, enimmäkseen suomensukuisiin.

2.8. Autot ja matkalaukut lentokentälle keskipäivällä, sitten muutamaksi tunniksi Bostoniin: meriakvaario ja Haymarket, paikallinen markkina-alue ym. Yölennolla Reykjavikin ja Arlandan kautta kotia kohti. See you!.

_______________________________________________________

Vuonna 2002 Barnlek-matka Ruotsin Motalassa

------

Vuonna 2001 Barnlek-matka Islannissa

-------

 

Kaukainen vieras Suomen kesässä / Guest from Japan (In English)

                                                                                               (heinäkuu 2003)

Senji Iwanaga, Laukkosken ryhmän musiikkifestivaali-isäntä vuodelta 1992 Kumamotosta Japanista vieraili Laukkoskella heinäkuisen viikonlopun ajan. Tämä 9-vuotiaiden kolmosten isä tutustui vierailullaan Laukkosken ja Pornaisten nähtävyyksien lisäksi muun muassa Porvooseen ja sen ympäristöön.

seura_583_senji.jpgElämys oli myös matka halki Järvi-Suomen ja vierailu mökillä Päijänteen rannalla. Saunomisessa Senji päihitti kaikki joiden löylykuntoisuutta pääsi testaamaan.

Festivaalimuistoja käytiin läpi seuratalolla sunnuntai-illan tilaisuudessa, jossa tulkkeina toimivat Kirsi Kawamura ja Tarja Miyagi Espoosta.

Senji seurasi kiinnostuneena uuden polven musikanttien, kanteleduon ja solistien, esityksiä. Festivaalista tehty dokumentti (Japanin tv:ssäkin nähty) herätti muistot eloon ja sai aikaan monet naurut kuin myös ihmetystä siitä, kuinka kepeästi nuoret jaksoivat silloisessa kosteassa kuumuudessa tanssia. Myös ryhmäläisten ohjelmassa nähdyt haastattelut olivat vertaansa vailla.

Senji lahjoitti videonauhan laukkoskelaisille. Nauhasta kiinnostuneet voivat kysellä sitä Asikaniukselta.

Senji o­n palannut o­nnellisesti kotiin Kumamotoon ja pyytää kotoa lähetetyssä viestissään välittämään terveiset ja kiitokset kaikille entisille ja uusille tutuille: kiitokset vierailuisäntien lisäksi kaikille, jotka tulitte seuratalolle Senjiä tapaamaan ja kuulumisia vaihtamaan. Hän o­n matkaansa erittäin tyytyväinen ja piti kovasti kaikesta mitä sai Suomessa nähdä ja kokea.

seura_583_senji1.jpg

Aikaisemmat vuodet

Vuonna 2002 tanhuryhmä vieraili Ruotsin Motalassa Barnlek-tapahtumassa. Vuonna 2001 tanhuryhmä oli Barnlek-tapahtumassa Islannissa, Reykjavikissa.